Voda nemusí všade chutiť rovnako
22. 9. 2009
Na celom Slovensku musí kvalita vody z vodovodu spĺňať rovnaké kritériá, nie všade však chutí rovnako. Chuť vody závisí aj od zdroja, z ktorého ju výrobca odoberá; najkvalitnejšia je vraj voda z podzemných zdrojov. Východné Slovensko má týchto zdrojov menej ako zvyšok krajiny. Chuť vody na juhu údajne ovplyvňuje v minulosti veľké hnojenie poľnohospodárskej pôdy.
Na stretnutí s novinármi to dnes konštatovali zástupcovia Asociácie vodárenských spoločností.
Asociácia združuje sedemnásť vodárenských spoločností, z ktorých väčšina vyrába, distribuuje a predáva pitnú vodu. Vodárne pred pár dňami odštartovali spoločnú kampaň s cieľom spropagovať pitie vody z vodovodu. Predseda miestnej správnej rady Asociácie vodárenských spoločností ubezpečil, že hygienická správa i vodárenská spoločnosť kontrolujú fyzikálne, chemické a mikrobiologické vlastnosti vody každý týždeň na rôznych miestach. Rovnaké kvalitatívne kritériá pre vodu platia na celom Slovensku.
(Zdroj: SME)