Zákaz vyhadzovania potravín je bližšie
1. 10. 2018
Priemerný Slovák vyhodí priemerne 111 kilogramov jedla ročne. Najčastejšie vyhadzujeme chlieb, pečivo či varené jedlo. „Reštaurácie a supermarkety budú povinné potraviny ďalej využiť, napríklad darovať charite bezchybné potraviny,“ uvádza sa v dokumente, ktorý je súčasťou stratégie Zelenšie Slovensko. Obmedzenie produkcie potravinového odpadu z dielne ministerstva životného prostredia nedávno prešlo medzirezortným pripomienkovým konaním.
Produkcia potravinového odpadu v niektorých krajinách je na minimálnej úrovni. Francúzsko je prvou krajinou, ktorá zaviedla do praxe zákon týkajúci sa obmedzenia potravinového odpadu. Vážnosť témy nie je cudzia ani Nemcom, Japoncom či Švédom. Jedlo sa síce stráca v celom dodávateľskom reťazci, no vyše 50 percent vyhadzujú koneční spotrebitelia. Pozitívne preto možno hodnotiť fakt, že plytvanie potravinami čoraz viac prekáža i Slovákom. Zamrazovanie, kompostovanie, recyklácia, zaváranie či sušenie ovocia a zeleniny sú najčastejšími spôsobmi, ktorými sa snažia bojovať proti nadbytočnej produkcii potravín vo svojich domácnostiach.
(Zdroj: hnonline.sk)