Najviac prekvalifikovaných zamestnancov je v oblasti služieb a poľnohospodárstva
26. 8. 2024
Jedným z dôvodov prekvalifikovanosti môže byť podľa rezortu práce nedostatok pracovných miest, ktoré vyžadujú vysokoškolské vzdelanie v niektorých regiónoch. Najviac prekvalifikovaných zamestnancov je na Slovensku v oblasti služieb či poľnohospodárstve. Dôvodom je nedostatok vhodných pracovných miest aj veľký počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí sa nevedia uplatniť na trhu práce. TASR o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.
"Fenomén prekvalifikovanosti je najčastejší u absolventov študijných odborov v oblasti služieb, poľnohospodárstva, veteriny a sociálnych vied, obchodu a práva. Naopak, najmenej prekvalifikovaných pracovníkov bolo v prírodných vedách, vzdelávaní, zdravotníctve, inžinierstve, manufaktúre a staviteľstve," uviedol rezort práce.
Na Slovensku bolo minulý rok 22,7 percenta prekvalifikovaných zamestnancov. Jedným z dôvodov prekvalifikovanosti môže byť podľa rezortu práce nedostatok pracovných miest, ktoré vyžadujú vysokoškolské vzdelanie v niektorých regiónoch. Pracovníci tak môžu uprednostniť zamestnanie v mieste svojho bydliska namiesto dochádzania za prácou.
Ďalšou príčinou môže byť spoločenský tlak na dokončenie druhého stupňa vysokej školy. Bakalárske vzdelanie nie je podľa ministerstva práce na Slovensku veľmi populárne, keďže nemusí dostatočne pripraviť absolventov na trh práce. Riešenie vidí rezort v lepšom zameraní bakalárskych odborov, ktoré by rovnako dobre pripravili študentov do zamestnania ako tie magisterské. Zároveň odbory s užším zameraním môžu mať nižšiu mieru prekvalifikovanosti, keďže študenti sú lepšie informovaní o ich význame na trhu práce.
Na tom, že je na Slovensku veľké množstvo prekvalifikovaných ľudí, sa zhodli aj viacerí zástupcovia zamestnávateľov. Problém vidia najmä pri absolventoch vysokých škôl, ktorí si po vyštudovaní nemôžu nájsť prácu v odbore. V takom prípade sa musia často zamestnať na pozíciách, ktoré vysokú školu vôbec nevyžadujú. Štátu podľa generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andreja Lasza vznikajú vysoké náklady nielen s financovaním štúdia, ale aj rekvalifikáciami, teda preškoleniami týchto absolventov.
S
(Zdroj: hnonline.sk)
Ceny ropy zrejme zaznamenajú najprudší celoročný nárast za 12 rokov
31. 12. 2021
Ceny ropy v piatok ráno takmer stagnovali, ale s najväčšou pravdepodobnosťou zaznamenajú najprudší celoročný nárast za 12 rokov. Podporilo ich zotavovanie ekonomík z koronakrízy a obmedzenie produkcie.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa v piatok ráno o 8.28 hod. predával so stratou 10 centov alebo 0,13 percenta po 76,89 dolára (67,84 eura). Marcový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa obchodoval so ziskom 1 cent alebo 0,01 percenta po 79,54 USD za barel.
Cena Brentu od začiatku roka vyskočila o 53 percent a WTI o 57 percent. To je najprudšie posilnenie oboch referenčných druhov od roku 2009, keď ich ceny stúpli o viac než 70 percent. Ceny oboch druhov sa dostali na tohtoročné maximá v októbri, keď cena Brentu dosiahla 86,70 dolára za barel, čo bolo najviac od roku 2018, a cena WTI 85,41 USD za barel, čo bolo najviac od roku 2014.
Očakáva sa, že ceny čierneho zlata budú rásť aj v budúcom roku, keď sa bude oživovať letecká doprava a tým aj dopyt po kerozíne.
V
Ceny ropy smerujú nadol
17. 12. 2021
Ceny ropy v piatok klesli a k poklesu smerujú aj za celý týždeň. Náladu na trhoch tento týždeň ovplyvnil najmä nový variant koronavírusu omikron, keďže vo viacerých krajinách bol zistený zvýšený počet infikovaných týmto variantom. To vyvolalo obavy z nových obmedzení a poklesu dopytu po rope.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla do skorých ranných hodín 65,58 eura za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje pokles o 68 centov (0,91 percent). Za celý týždeň smeruje cena Brentu k poklesu o vyše 1 percento.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom zaznamenala pokles o 76 centov (1,05 percent) na 63,18 eur/barel. Aj cena WTI smeruje predbežne k poklesu, jeho rozsah by mal byť však minimálny.
Vzhľadom na najnovšiu situáciu súvisiacu s novým variantom koronavírusu omikron je zatiaľ ťažké odhadnúť, či sa budú opätovne zavádzať reštrikcie naprieč krajinami, uviedol Vivek Dhar, komoditný analytik z Commonwealth Bank.
V
Zberný dvor odpadov
8. 12. 2021
Zberný dvor je zariadenie na zber komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov zriadené obcou alebo združením obcí a prevádzkované obcou, združením obcí alebo osobou, ktorá má uzatvorenú zmluvu s obcou alebo združením obcí na túto činnosť.
Na prevádzkovanie zberného dvora sa vyžaduje súhlas príslušného orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva. Na zbernom dvore môžu fyzické osoby odovzdávať drobný stavebný odpad, objemný odpad, odpady, ktorých zber na zbernom dvore umožňuje tento zákon, a oddelene zbierané zložky komunálneho odpadu v rozsahu triedeného zberu ustanovenom vo všeobecne záväznom nariadení obce.
Každá fyzická osoba môže bezplatne odovzdať oddelene zbierané zložky komunálneho odpadu na zbernom dvore a právnická osoba alebo fyzická osoba - podnikateľ môže bezplatne odovzdať oddelene vyzbieraný komunálny odpad z obalov a komunálny odpad z neobalových výrobkov z iných zdrojov na zbernom dvore. Podmienkou tak pre fyzické osoby ako aj právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov je, že ide o zberný dvor, ktorý sa nachádza na území obce, v ktorej sú poplatníkom, alebo ide o zberný dvor, ktorého prevádzka je zabezpečená združením obcí, ktorého členom je obec, v ktorej sú poplatníkom.
Odovzdanie oddelene zbieranej zložky komunálneho odpadu na zbernom dvore inou osobou ako poplatníkmi v danej obci alebo inej oddelene zbieranej zložky komunálneho odpadu, môže byť spoplatnené.
K
Povinnosti prevádzkovateľa kuchyne v súvislosti s odpadmi
6. 12. 2021
Podľa zákona o odpadoch prevádzkovateľ kuchyne zodpovedá za nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom a reštauračným odpadom, ktorého je pôvodcom.
Prevádzkovateľ kuchyne je povinný vytvoriť, prevádzkovať a udržiavať funkčný systém triedeného zberu pre biologicky rozložiteľný kuchynský odpad a reštauračný odpad, ktorého je pôvodcom. Ďalej je povinný nakladať alebo inak zaobchádzať s komunálnym odpadom v súlade so všeobecne záväzným nariadením obce, zapojiť sa do systému zberu komunálnych odpadov v obci, užívať zberné nádoby zodpovedajúce systému zberu komunálnych odpadov v obci a ukladať zmesový komunálny odpad, oddelene zbierané zložky komunálneho odpadu na účely ich zberu na miesta určené obcou a do zberných nádob zodpovedajúcich systému zberu komunálnych odpadov v obci.
Obec je oprávnená požadovať od prevádzkovateľa kuchyne ako držiteľa odpadu potrebné informácie na plnenie si jeho povinností ustanovených v § 14 ods. 1 písm. f) a g) zákona o odpadoch, podľa ktorých je povinný viesť a uchovávať evidenciu o druhoch a množstve odpadov a o nakladaní s nimi, a ohlasovať údaje z evidencie príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva a uchovávať ohlásené údaje.
Prevádzkovateľ kuchyne nesmie ukladať biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad, ktorého je pôvodcom, do nádob určených obcou na zber komunálneho odpadu, ďalej má zákaz používať drviče biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu napojené na verejnú kanalizáciu.
Tento zákaz neplatí, ak vlastník verejnej kanalizácie, do ktorej sa tento odpad vypúšťa, s používaním drviča súhlasí a používanie drviča je upravené v zmluve o odvádzaní odpadových vôd uzavretej podľa zákona č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Prevádzkovateľ kuchyne sa nesmie tiež zbavovať použitých jedlých olejov a tukov ich vypúšťaním do kanalizácie.
K