Salmonela v Česku
22. 5. 2019
Do Česka sa zhruba od polovice apríla dostalo 16 ton poľského hydinového mäso so salmonelou, odpovedal dnes na otázku ČTK hovorca Štátnej veterinárnej správy (SVS) Petr Vorlíček. Zrejme sa všetko zjedlo, pretože výsledky testov dostali veterinári až po dátume spotreby mäsa.
Správa poskytla ČTK zoznam miest, kam bolo mäso určené. Všetkých 12 príjemcov týchto zásielok, medzi ktorými je napríklad sklad reťazca Albert alebo jeden z veľkých distribútorov Bidfood, musia teraz pred uvoľnením ďalších poľských zásielok na trh nechať hydinové mäso preveriť na salmonelu. Prikazujú im to individuálne veterinárne opatrenia, ktoré správa pre každého príjemcu vypísala, alebo teraz vypíše. Vyjadrenie firiem ČTK zisťuje. Veterinári pred dohováraním s ministerstvom poľnohospodárstva o zavádzaní individuálnych mimoriadnych opatrení informovali prakticky každý týždeň o zisteniach poľského mäsa sa salmonelou. Teraz zverejnili nálezy spätne za posledný zhruba mesiac. V 11 prípadoch išlo o kuracie mäso, v jednom o morčacie. Medzi príjemcami je okrem iných Michal Kurtin, ktorého firma už skôr prijala poľské mäso z dávky, v ktorej bola zistená salmonela. Podobne v apríli mierilo mäso sa salmonelou do skladu Bidfoodu. Mäso zo salmonelovej šarže sa aj tento rok dostalo do skladu firmy Made Group, ktorá však absolútnu väčšinu vrátila späť poľskému dodávateľovi skôr, než boli známe výsledky testov.
(Zdroj: hnonline.sk)