|
TÉMA NOVÍN SPRÁVNA ŽIVOTOSPRÁVA POČAS VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV |
JARNÉ PRECITNUTIE - PREJEDANIE SA POČAS SVIATKOV
JARNÉ PRECITNUTIE SA OSLAVUJE PODĽA rozličných národov rôzne, pričom u nás k tomu neodmysliteľne patrí polievanie studenou vodou, rozdávanie kraslíc, ale aj zvýšená konzumácia alkoholických nápojov a prejedanie sa… Čas veľkonočných sviatkov a s ním súvisiace okolnosti môžu byť v niektorých bodoch veľmi dobrou inšpiráciou pre zamyslenie sa na tému zdravý životný štýl.
PôSTNE OBDOBIE JE ZDRAVÉ – mnoho redukčných a liečebných diét odporúča tzv. očisťovacie dni, čo značí pravidelné výrazné obmedzenie konzumácie pevnej stravy, ktorú nahrádzajú zeleninové a ovocné šťavy, a to je istou formou hladovky. Očistný deň môže byť do stravovacieho režimu zaradený prakticky každý týždeň, najlepšie vždy v pondelok. Dôvodom termínu je vo väčšine prípadov zvýšený energetický príjem (a väčší objem potravy) v čase víkendu. V priebehu očisťovacieho dňa sa organizmus zbaví nahromadených zvyškov požitej potravy v črevách a spolu s nimi ďalších toxických látok kolujúcich v organizme, ktoré prijal v priebehu stravovania. Týmto spôsobom môže byť umožnený odpočinok všetkým orgánom, ktoré sú zapojené do spracovania prijímanej potravy. Občasné, tzv. prerušované hladovky, vychádzajú v zásade z pôvodného režimu v prírode – väčšina zvierat takéto prerušované hladovanie absolvuje nedobrovoľne, mnohokrát sa hladovka pretiahne aj na viacero dní. Človek sa však postupne v priebehu svojho vývoja vymanil zo závislosti na cykloch potravy a tým si nevedomky zhoršil zdravotný stav. Mnoho experimentov dokázalo, že po viacdennej hladovke je organizmus človeka schopný opäť fungovať oveľa lepšie a dochádza k úprave niektorých porušených životných funkcií. Možno aj preto sa tento systém nazýva ako fyziologicky prospešné hladovanie. Existujú rôzne spôsoby takejto liečebnej a osviežujúcej hladovky a veľmi zaujímavý systém má tento postup alebo štyri fázy (podľa arménskeho bádateľa Arakeljana):
- jeden deň v týždni 24 hodín hladovky,
- jeden krát za 14 dní dva súvislé dni hladovky,
- raz za 3 mesiace súvislá týždenná hladovka,
- raz za 1 rok súvislých 20 dní hladovky.
Pre súčasného človeka sú zaujímavé prvé dve fázy – tie je ochotný akceptovať. Ak ich strieda v pravidelných intervaloch, majú pre jeho organizmus určite význam. V pojme “hladovka” sa skrýva vynechanie pevnej stravy a konzumujú sa iba tekutiny najrozličnejšieho zloženia, ktoré môžu byť obohatené vitamínmi a minerálnymi látkami. Niekto ešte používa bylinkové čaje, špeciálne ovocné a zeleninové šťavy. Iní pridávajú špeciálny prírodný produkt mumio alebo používajú žeň–šeň. Takýto systém sa určitým spôsobom približuje praktikám jogínov a starovekých kresťanov, ktorí si takto “očisťovali telo” a “umožňovali duši” koncentráciu a poznanie nepoznateľného.
NIEKOĽKODENNÁ HLADOVKA môže iniciovať želanú redukciu hmotnosti, neskôr stačia len “očisťovacie dni”. Správne volenou hladovkou sa dá veľmi výrazne korigovať nebezpečenstvo vývoja cukrovky (diabetu), poruchy tukového metabolizmu a pod. Pre zdravie sa zdá byť nevyhnutné použitie krátkodobej hladovky po období výraznejšie zvýšeného príjmu potravy (po víkendoch, rôznych sviatkoch a p.). Ak nič iné – tak docielime udržanie stálej telesnej hmotnosti.
Hladovka však vyžaduje vôľu a nácvik. Odporúča sa začať raz za 14 dní iba 24 hodinami hladovky, v priebehu ktorých sa prijíma dostatok tekutín. Optimálne je zahájiť tento proces v nedeľu večer, ďalšia strava potom nasleduje v pondelok večer – musí byť veľmi málo výdatná, nesmie dochádzať k prejedaniu. Vhodná je hustá zeleninová polievka s cestovinami a nič viac.
Ešte lepšie je vydržať až do utorňajšieho rána, kedy je dobré dať si obilnú zmes s rôznymi semiačkami, hrozienkami a nízkotučným bielym jogurtom. Ten, kto trpí zápchou môže v priebehu pondelka použiť “preháňadlo” z harmačekového vývaru v množstve asi 0,5 litra. Treba ešte pripomenúť nevyhnutnosť príjmu väčšieho množstva tekutín v priebehu hladovky (aspoň 3 litre čistej prefiltrovanej vody za deň).
Jeden recept na čerstvú zeleninovú šťavu: 150g červenej repy, 100g hlávkovej kapusty, 50g zeleru a 150g mrkve nastrúhame na nerezovom strúhadle a prelejeme dvoma litrami studenej, predtým prevarenej vody. V nádobe uložíme do chladu a tmy na 24 hodín. Pijeme po l dcl tak, aby sme za deň vypili aspoň liter.
DETOX RECEPTY
Víkendový energizér – pre zaneprázdnených:
Začnite už v piatok ľahkou večerou v podobe šalátu so zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy s hnedou ryžou. Jedlo posypte čerstvými bylinkami. K tomu si môžete dopriať maximálne trocha ovocia a biely jogurt. Uvoľnenie sa odporúča masážou, kúpeľom alebo sprchou. Choďte včas spať.
Počas víkendu relaxujte. Hneď po prebudení vypite aspoň pol litra vody. Pokožku si vymasírujte kefou, osprchujte sa. Potom si chvíľu pocvičte (odporúčajú sa strečingové alebo jogové cviky). Na raňajky si dajte pohár zeleninovej šťavy. A na obed to isté. Po obede si doprajte nenáročnú 45 minútovú prechádzku. Pite nebublinkové tekutiny. Na večeru si môžete dať štyri druhy zeleniny, pripravené napríklad na pare. Do postele poputujte opäť včaššie.
Do „normálneho“ života sa od pondelka vracajte postupne, keby ste sa hneď pustili do ťažkých jedál, mohlo by vás z nich nepríjemne nafukovať.
MONO DIÉTA
Rovnako ako víkendový energizér má výhodu v tom, že sa drží krátko a teda nie je pravdepodobné, že sa dostavia nežiadúce vedľajšie účinky.
Môžete jesť niekoľko jedál, ktoré pozostávajú z jedinej potraviny. Mala by obsahovať škrob alebo pomaly sa uvoľňujúci cukor. Zníži sa množstvo toxínov, ktorými si zaťažujete telo.
Surová monodiéta: 1 1 kg zvoleného druhu surového ovocia alebo zeleniny denne.
Varená monodiéta: 1 – 1 1 kg zemiakov alebo do 1 kg suchej hmotnosti hnedej ryže, pohánky, alebo pšena. Potravinu varte vo vode, na tanieri ju môžete poliať čajovou lyžičkou olivového oleja a citrónovou alebo limetovou šťavou.
VHODNÉ PRE ENERGIZÉR A MONO DIÉTU
Jablká – pomáhajú znižovať cholesterol, lebo sú bohaté na vlákninu.
Hrozno – je v ňom veľa draslíka a pomaly uvoľňuje cukor.
Hrušky – majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a draslíka.
Papája – obsahuje enzýmy napomáhajúce trávenie.
Mrkva – zmierňuje pálenie záhy
Zeler – zvyšuje tvorbu moču, čo zintenzívňuje detoxikáciu a pomáha znížiť krvný tlak.
NEKONZUMUJTE!
Údeniny – obsahujú množstvo soli, ktorá zadržiava vodu a zvyšuje krvný tlak.
Sladkosti – vysoký kalorický príjem, nežiaduce zaťaženie tráviaceho traktu.
Tvrdý alkohol (najmä farebný) – vysoký kalorický príjem, nežiaduce zaťaženie tráviaceho traktu, obličiek a pečene.
Keď jarné kvety kvitnú a slnko teplo hreje, tak príroda svoju náruč každému dopraje.
Želáme vám krásne Veľkonočné sviatky a radosť z každého prežitého jarného dňa.
|
|