Nové sumy stravného
6. 10. 2023
Dňa 20. 9. 2023 bolo schválené opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 368/2023 Z. z. o sumách stravného.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky podľa § 5 ods. 2 a § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov ustanovuje sumy stravného pre časové pásma, ktoré sú
- 7,80 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
- 11,60 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín,
- 17,40 eura pre časové pásmo nad 18 hodín.
Zrušuje sa opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 171/2023 Z. z. o sumách stravného a nové opatrenie nadobúda účinnosť 1. októbra 2023.
K
Mzdy v priemysle rástli rýchlejšie ako vlani
14. 1. 2010
Podľa informácií Štatistického úradu sa v jedenástom mesiaci sa priemerná mesačná mzda medziročne zvýšila o 3,5 % na 861,77 €, zatiaľ čo v októbri vzrástla o 0,9 % na 749,56 eura. Po očistení od inflácie v novembri stúpol priemerný zárobok o 3,1 % a v predchádzajúcom mesiaci sa zvýšil o pol percenta.
Mzdy však stúpli len v niektorých sledovaných odvetviach. Okrem priemyslu sa zvýšili aj v maloobchode a reštauráciách a pohostinstvách.
V iných odvetviach sa zárobky prepadli. Najvýraznejšie, o 7 %, v predaji a oprave motorových vozidiel.
Najvyššiu mzdu v novembri 2009 už tradične poberali pracovníci v sektore informácií a komunikácií, kde dosiahla 1659,43 € pri medziročnom poklese o 1,5 %.
Najnižšie mzdy dosahovali zamestnanci reštaurácií a pohostinstiev, a to 341,35 €. Za jedenásť mesiacov minulého roka sa mzdy v priemysle zvýšili o 2 %, reálne stúpli o 0,3 %.
Zárobky Slovákov v uplynulom období ovplyvnila svetová hospodárska kríza, v dôsledku ktorej mnohé podniky zaznamenali pokles objednávok a ohlásili prepúšťanie pracovníkov. Pre krízu sa vlani znížil aj výkon priemyslu; produkcia od januára do novembra zaostala medziročne zhruba o šestinu. Priemysel po prvý raz po dlhšom období v novembri polepšil a produkcia podnikov medziročne mierne stúpla.
Oživenie výroby sa odrazilo aj na tržbách priemyselných podnikov. Aj keď v novembri klesli v stálych cenách medziročne o 2 %, bol to najmiernejší prepad v minulom roku. V bežných cenách tržby dosiahli 5,49 miliardy eur. Koncom novembra pracovalo v priemysle 478.453 ľudí, čo bolo o 16,8 % menej ako v rovnakom období roku 2008.
Zákon o preukazovaní pôvodu majetku
13. 1. 2010
Hlasovaním v pomere 12:4 schválila vláda návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Podľa návrhu spätná účinnosť zákona nebude limitovaná, v pôvodnom návrhu bol dátum 1. 1. 1990. Minimálna hranica podozrivého majetku bude dosahovať okolo 450-tisíc eur, čo je asi 1500 násobok minimálnej mzdy.
Táto hranica by mala zabrániť šikanovaniu obyčajných ľudí. Podania nebudú môcť byť anonymné a zavádzajúce informácie pri podaní budú trestným činom.
Zvyšovanie platov je len jeden z motivujúcich faktorov
12. 1. 2010
Podľa zástupcov viacerých spoločností nemusí byť prioritou. Zamestnanci si viac vážia stabilitu firmy a svojich pozícií, poskytovanie zamestnaneckých výhod, sociálnu starostlivosť či možnosti rozvoja. Miera zvýšenia by mala byť nadviazaná na výkonnosť zamestnancov. Veľmi závisí od vývoja výnosov a ziskovosti firmy. Motivačnými prvkami sú rozmanitá pracovná náplň, zdravý pracovný tím a interný rozvoj zamestnanca.
Pri úpravách miezd je užitočné vychádzať aj z porovnania aktuálneho príjmu zamestnancov k platovým prieskumom realizovaným na slovenskom trhu. Pre zamestnancov je však frustrujúce, ak plat dlhodobo nerastie. Malo by byť pravidlom, aby plat zamestnanca stúpol najneskôr po dvoch rokoch.
Motiváciu si zamestnanec musí zvyšovať aj sám, musí chcieť premýšľať o veciach inak a sledovať čo sa deje. Pre radových zamestnancov je však vždy dôležité, ako to rieši manažment. Zamestnanci by mali od svojho šéfa vyžadovať informácie, čo majú robiť na zlepšenie situácie, prípadne ho podporiť v nepopulárnych alebo nezvyčajných opatreniach.
Ak je plat vhodne nastavený, ani jeho zmrazenie, ktorému zamestnanci rozumejú a pripadá im fér, nemá negatívny vplyv na ich výkon.
Elektronická stravovacia karta
12. 1. 2010
Stravovacie poukážky na Slovensku využíva vyše 600 tisíc užívateľov. Doteraz mali tieto poukážky výhradne papierovú podobu. S novinkou prichádza od dnešného dňa spoločnosť Sodexo Pass SR, s.r.o., ktorá v spolupráci s Volksbank Slovensko a VISA zavádza možnosť odberu stravy prípadne potravín prostredníctvom elektronickej stravovacej karty.
Využívanie elektronickej karty pre zamestnávateľov bude znamenať výrazné zníženie distribučných nákladov, ako aj prácnosti pri manipulácii s papierovými poukážkami (ich prepočítavanie, posielanie do centrál firiem na preplatenie a pod.). Odstráni tiež problém s hodnotou odobratej stravy, keďže kartou sa zaplatí presne účtovaná suma. Jednou z hlavných výhod je skutočnosť, že zúčtovanie každej operácie sa zrealizuje do troch dní.
Podľa prieskumu, ktorý si spoločnosť urobila, má až 85 % oslovených klientov o takúto možnosť odberu stravy a potravín záujem. Podnik v súčasnosti rozširuje sieť reštaurácií a predajní potravín tak, aby do konca tohto mesiaca bolo možné kartu akceptovať vo viac ako tisícke prevádzok. Podmienkou je, aby tieto zariadenia mali potrebné terminály na bankové platobné karty.