|
VIANOCE A ICH NÁSTRAHY - téma novín |
AKO PREŽIŤ VIANOCE ?
Symbol zrodenia úplne nového človeka, prísľub telesnej i duševnej regenerácie a predzvesť jarného oživenia - to v sebe zahŕňa oslava zimného slnovratu, ktorá predznamenáva Vianoce. Slnko začne opäť nadobúdať silu a noci sa postupne skracujú. Vianočné sviatky sú potom obdobím, v ktorom má mať aj vyťažený podnikateľ svoj čas aj pokoj na bilancovanie uplynulého roka a myšlienkovú prípravu na nové obdobie. Je to časopriestor ponúkajúci možnosť vystúpiť na chvíľu z rozdivočeného pracovného kolotoča a zamyslieť sa nad sebou a nad svojimi blízkymi. Vianočné sviatky tak veľmi úzko súvisia s duševným a telesným zdravím.
Štedrý deň, Vilija, Dohviezdny deň, Pôstny deň či Kračun – to sú pomenovania 24. decembra odvodené z charakteru obyčajov, ktoré mali za cieľ zabezpečiť zdar v budúcom roku sústredením všetkých dôležitých komponentov pre spokojný a blahodárny život. Celý deň sa dodržiaval prísny pôst – okrem ľahkých raňajok. Do veľkej nádoby – karty – sa doniesla studená voda z potoka po zvonení Anjel Pána, lebo sa verilo, že vtedy tečie v potoku víno. Museli sa v nej všetci umyť, aby boli po celý rok zdraví. Na štedrovečernom stole nechýbali všetky základné plodiny – jačmeň, ovos, hrach, orechy a ľanové semená. Nesmeli absentovať jabĺčka, kapusta a cesnak. Nohy stola sa omotali hrubou reťazou, aby rodina po celý rok držala spolu. Štedrá večera sa začínala po večernom zvonení modlitbou. Potom gazda zavinšoval a rozkrojil jabĺčko – jedno pre všetkých. Dôležité bolo, či je jablko zvnútra zdravé a či sa podaril rovný rez. Gazdiná urobila všetkým medový krížik na čele a rodina sa ponúkla oblátkou s cesnakom. Jedávala sa hustá hrachová kaša alebo kapustnica či kyslá hubová, prípadne šošovicová polievka. Potom prišli na rad bobaľky (opekance, „báleše”) s makom alebo bryndzou, niekde sa jedli so sušenými slivkami a slivkovým lekvárom, inde zasa šúľance s makom či posýpkou a napokon pletený koláč „bába”. Pila sa voda a po večeri sedeli zhovárajúc sa všetci za stolom čo najdlhšie. Nikam sa neponáhľali. Ryba sa jedávala v menšej miere a iba na niektorých miestach nášho územia, rovnako tak zriedkavá bola morka. Strava sa tak výrazne neodlišovala od jedálneho lístka spoločenskej vrstvy, z ktorej pochádzal Ježiš Kristus – ryby so sladkokyslými omáčkami, baklažánový krém, púštne datle plnené mandľami a medom, figy a sušené broskyne.
Ak si vezme podnikateľ pôvodné vianočné stravovanie a zvyky Štedrého večera za svoje, prežije Vianoce a čas po nich v pevnom zdraví. Všetky zložky tradičnej vianočnej potravy a zvykov totiž zapadajú do pravidiel racionálnej výživy skoro až vegetariánskeho typu, otužovania a duševnej hygieny…
Štyri opory správnej vianočnej výživy by nemali chýbať na stole podnikateľa nech je kdekoľvek a má akúkoľvek chuť alebo náladu :
Ryba – jej mäso obsahuje plnohodnotné bielkoviny a je ľahko stráviteľné. Má oveľa viacej vitamínov a minerálov ako iné druhy mäsa (hovädzie, bravčové a pod.) - najmä však jódu, ktorý je významný pre činnosť štítnej žľazy hlavne mladších športovcov a brzdí vývoj aterosklerotických zmien. Z vitamínov je dôležitý obsah vitamínu A, komplexu vitamínov B a najmä vitamínu D, ktorého výskyt v potrave je nevyhnutný predovšetkým pre správny vývoj detského organizmu, rast a tvorbu kostry, lepšie vstrebávanie vápnika a zabránenie prerieďovaniu kostí (osteoporózy). Z ostatných minerálnych látok rybieho mäsa je zaujímavý fosfor, draslík, horčík (magnézium), sodík, železo a stopové prvky (mangán, síra, selén). Pre vyšší obsah vody má nižšiu energetickú hodnotu, čo je výhodné pre tých, ktorí potrebujú znižovať svoju váhu. Rybí tuk má vysokú a pozitívnu biologickú hodnotu – obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín spolupôsobiacich pri znižovaní krvného tlaku a tvorby krvných zrazením v cievnom systéme (trombózy), čo je dôležité najmä po zraneniach.
Cesnak v surovom alebo varenom stave znižuje o polovicu riziko vzniku rakoviny žalúdku. Známe je jeho antibakteriálne pôsobenie proti vzniku najrozličnejších infekčných ochorení („antibiotický” efekt), ale najnovšie výskumy poukazujú na jeho efekt pri likvidácii a šírení baktérie helicobacter pylori, ktorej výskyt sa spája so vznikom žalúdočného a dvanástorníkového vredu.
Med je výhodnejším sladidlom ako biely cukor (obsahuje menej kalórií). Podporuje tvorbu slín, a tak zvlažuje suchú a podráždenú sliznicu ústnej dutiny a hltanu pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Z minerálnych látok, ktoré obsahuje, je najzaujímavejší draslík napomáhajúci odstraňovať únavu. Med môže byť súčasťou najrozličnejších zmesí zvyšujúcich sexuálnu túžbu.
Kapusta má vo všetkých formách (kvasená, surová) veľký obsah vitamínov C, B, U, provitamínu A (karotén), amínových, síru obsahujúcich kyselín, ktoré pôsobia antibioticky, horčičný olej (anti-alkoholicky pôsobiaca látka) a minerálu draslíka. Šťava z kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru a vysokým obsahom vlákniny umožňuje lepšie vyprázdňovanie.
Vianoce sa napriek predsavzatiam o zdravej výžive zvyčajne nesú v duchu konzumácie najrozličnejších dobrôt, medzi ktorými nechýba aj alkohol rôzneho druhu, množstva a kvality. Pijú aj tí podnikatelia (oboch pohlaví), ktorí normálne nevezmú alkoholický nápoj do úst. Vraj sa patrí… Po noci však príde nový deň a s ním môže dôjsť k nepríjemným prekvapeniam. Najmä ak sa fyzicky zdatný jedinec rozhodne po dobrom vyspatí rozvážať svojich hostí alebo rodinu na návštevy. Na počudovanie – môže sa stať, že „nafúka“ a stojí ho to okrem mastnej pokuty aj vodičský preukaz.
Okrem toho je tu naporúdzi aj ďalší problém...
Nepríjemne verných partnerov po prehýrenej noci – ťažkú hlavu, ktorá hrozí „výbuchom“, triašku vo vnútri celého tela, rozhojdaný žalúdok a zvláštnu psychickú slabosť- si môžu zadovážiť aj tí jedinci, hoci sú vo výbornej telesnej kondícii. Súhrn ťažkostí, nazývaných hovorovo „kocovina“ (podľa spisovnej slovenčiny – „pľuštenie“) je možné za určitých okolností prekabátiť. Stav má totiž pomerne jednoduché príčiny. Alkohol spomaľuje vyplavovanie antidiuretického hormónu, ktorý reguluje vstrebávanie vody a minerálnych látok v obličkách, a tak telo športovca trpí odvodnením a stratou potrebných minerálov. To je najhlavnejšou príčinou (spolu s „jedovatými“ farbivami a inými prímesami farbených alkoholov) popisovaných známych príznakov. Preto je dobrá strategická príprava…
Podnikateľ si pripraví (nechá pripraviť) v predvečer predpokladaných osláv silnú cesnakovú polievku, mäsový a zeleninový vývar – to všetko bez väčších nestráviteľných kúskov, ktoré by boli problematické pre žalúdočné pochody. Ďalšou fázou je niekoľko vajíčok natvrdo a šošovicový prívarok – obe potraviny sú nasledujúci deň kvalitným zdrojom komplexu vitamínov B, predovšetkým tiamínu. Pre horšie prípady (s tým treba vždy rátať), kedy má na druhý deň podnikateľ silné nechutenstvo, je treba mať pripravenú sadu týchto vitamínov v tabletkách (B-komplex forte, Thiamin).
Istou pikantériou z dejín výroby alkoholu je, že jeden z najslávnejších výrobcov tvrdých alkoholov v určitom období veľmi silno uvažoval o tom či by sa do whisky nemal pridávať vitamín tiamín, lebo u pravidelných nadmerných konzumentov tohoto nápoja by sa takto mohlo znížiť riziko predčasného úmrtia na cirhózu. Bohužiaľ sa táto myšlienka neujala, a tak si musí každý pomôcť sám.
Podnikateľ, ktorý už podobnú situáciu „rána po opici“ zažil (alebo o nej počul), si nezabudne priniesť domov do zásoby na likvidáciu pľuštenia väčšie množstvo minerálok s výrazným obsahom magnézia (horčíku), kalcia (vápnika) a kália (draslíka), ako aj pár krabíc stopercentných ovocných džúsov a dobre hustý včelí med. Tieto produkty totiž obsahujú dosť cukru, ktorý je najlepším liekom na „poopičnú“ slabosť, kedy pečeň preťažená alkoholovou smršťou nestačí v potrebnom množstve uvoľňovať svoje cukrové zásoby a telo začne trápiť nedostatok aktuálnej energie, ktorý sa prejavuje najmä výraznou malátnosťou a slabšími pohybovými schopnosťami. Dostatok vhodného cukru a potrebné minerály však obsahujú tiež dobre známe iontové nápoje. Tie sú síce určené na nastolenie rovnováhy vnútorného prostredia organizmu po výraznom fyzickom výkone, ale rovnako účinkujú aj v prípade útokov pľuštenia. V súčasnosti sa prestávajú odporúčať známe tabletky s obsahom kyseliny acetylsalicilovej alebo sódy bikarbóny – tieto produkty sú pre poničenú sliznicu žalúdka ďalším útokom lebo zvyšujú beztak vysokú kyslosť tráviacich štiav.
Na hroziace nežiadúce odvodnenie (dehydratáciu) je ale vhodné myslieť priebežne. Podnikateľ by mal obmedziť pitie tvrdého alkoholu a šampanského, ale aj kombinácie alkoholu s bublinkovými nápojmi, ktorý zo sebalepšieho drinku vyrobí nepriateľa jasnej hlavy. Jednak prekyseľuje žalúdok a potom urýchľuje vstrebávanie alkoholu – takže stav opitosti aj „kocovina“ sa dostavia oveľa skôr a intenzívnejšie. Keď tomuto predídeme, stačí pravidelne v malých dávkach niečo zjesť, zbytočne nemiešať, každý pohárik alkoholu zapiť nebublinkovou vodou alebo studeným bylinkovým čajom, prípadne zajedať ovocím (najlepšie sú jabĺčka – neutralizujú alkohol) alebo zeleninou a nový deň začne s predpokladaným dobrým pocitom.
ALKOHOL NIČÍ ORGANIZMUS ÚSPEŠNE NA VIACERÝCH FRONTOCH
Vo veľkej vzorke konzumentov alkoholu sa prakticky vo všetkých krajinách nachádzajú aj podnikatelia, hoci vzťah alkoholu a ich činností vyznieva určite nepochopiteľne až paradoxne. Alkohol totiž ničí nielen zdravie organizmu podnikateľa, ale aj schopnosť správne sa rozhodovať, kalkulovať, predvádzať, riskovať, cúvať, analyzovať. Pôsobí teda vytrvalo a úspešne na viacerých frontoch…
Konzumácia alkoholu prudko vzrastá
už vo vekovej skupine 15 až 16-ročných stredoškolákov v mnohých európskych krajinách. Rastú najmä počty dievčat, ktoré mu holdujú, a klesá veková hranica. Signalizuje to medzinárodný porovnávací prieskum ESPAD, ktorý sa robil v 30 krajinách Európy medzi stredoškolákmi. Opakovane opití sú najviac mladí severania – Fíni, Dáni, trochu triezvejší sú Švédi. Naopak, mladí ľudia z krajín južnej Európy – Talianska, Grécka a Francúzska – sú skôr pôžitkári a každodenná opitosť u nich nie je samozrejmosťou. Vo Francúzsku sú tínedžeri údajne stále viac zdržanliví: len 36 percent mladých Francúzov povedalo, že za uplynulých 12 mesiacov bolo opitých, kým európsky priemer je 52 percent. Lenže aj keď mladí Francúzi pijú menej, častejšie zomierajú pri dopravných nehodách zapríčinených alkoholom. Švédi sa opíjajú viac, ale potom si nesadnú do auta. Vo Francúzsku možno sledovať aj iný paradox: kým mladí pijú menej, dospelí sú „veľkí pijani“.
Alkohol je dávkou kalórií.
Niektorí podnikatelia sú presvedčení, že vďaka poháriku tuhého alkoholu ľahšie strávia sýte jedlá a budú osviežení. Alkohol je však pritom iba ďalšou dávkou kalórií. Jeden gram čistého alkoholu dodáva telu energiu, ktorá sa rovná siedmim kalóriám – síce je to menej ako pri príjme tuku, ale viac ako pri konzumácii cukrov. Okrem toho sú to iba „prázdne kalórie“, čiže nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Počas chemickej premeny sa alkohol v organizme mení na glukózu, ktorá ak ju nevyužijeme, sa premení na tukové tkanivo. Kto pije relatívne veľa alkoholu, priberá aj preto, lebo alkohol podávaný k jedlu povzbudzuje apetít. Ak si chceme zachovať zdravie, nemali by sme vypiť viac ako jeden až dva poháriky vína alebo fľašku piva denne a aj to predstavuje určité riziko.
Každý desiaty až pätnásty človek prehráva svoj súboj s rozkošami alkoholovej konzumácie (podľa rôznych štatistík) do tej miery, že sa musí podrobiť liečbe a takmer tretina našej populácie má vážne problémy s alkoholizmom.
Mužských pijanov je oproti konzumujúcim dámam o polovicu viac,
ale tento rozdiel sa o krátky čas môže radikálne znížiť. Podľa posledných sledovaní v rámci porovnávacieho európskeho výskumu sa totiž príslušníčky nežného českého a slovenského pohlavia „vyšvihli“ už na tretie miesto v Európe ! A pritom práve ženský organizmus je mimoriadne citlivý na pitie alkoholu... Bez diskriminačných úvah – ak muž a žena s rovnakou hmotnosťou (váhou tela) vypijú to isté množstvo alkoholu, žena bude mať pre menej výkonný metabolizmus (schopnosť látkovej premeny v organizme) až o tretinu vyššiu hladinu alkoholu v krvi ! A podľa odborníkov pravidelná konzumácia alkoholu dva- až trikrát týždenne zvýši u žien riziko výskytu nádoru prsníka ...
Alkohol ničí organizmus úspešne na viacerých „frontoch“.
Chemická továreň ľudského organizmu – pečeň sa dlhodobejším pitím zväčšuje a už na dotyk cez brušnú stenu môže byť citlivá. V neskoršom období pitia sa začína prestavba jej štruktúry, pôvodné pečeňové bunky sa menia na väzivové, pečeň tvrdne. Tým sa stláčajú cievy a krvný obeh vo vnútri pečene sa mení, poškodzuje. Krv nemôže pretekať pečeňou v dostatočnej miere, „nepretlačí“ sa cez ňu a dochádza k ďalším poškodeniam s možným smrteľným následkom. Poškodzuje sa tráviaci trakt – v pažeráku vznikajú „kŕčové žily“ – varixy a zápal výstieľky – sliznice. Nežiadúcim spôsobom sa zvyšuje tvorba žalúdočných štiav, čo poškodzuje steny žalúdka s možným zhubným následkom. Narúša sa aj činnosť podžalúdkovej žľazy (pankreasu) a môže vzniknúť cukrovka. Srdce sa hlási ťažkosťami – pichavé bolesti za hrudnou kosťou, búšenie, poruchy rytmu. Objavuje sa vysoký krvný tlak. Mozog poškodzuje alkohol ešte výraznejšie ako pečeň. Je deštrukčným činiteľom - vrahom života mozgových buniek, dochádza ku strate psychickej sviežosti, demencii, úbytku intelektuálnych schopností. Periférne nervstvo je poškodené najmä nedostatkom prívodu vitamínov, ktoré alkohol ničí (predovšetkým zo skupiny B) a prejavy ako mravenčenie a tŕpnutie rúk, bolesti a kŕče svalov, trasenie rúk a neistá tackavá chôdza nenechávajú na seba dlho čakať. Pôvodný mladistvý vzhľad človeka sa mení na „trosku“...
Samozrejme, že silné osobnosti dokážu proti konzumácii alkoholu bojovať
predovšetkým svojou schopnosťou nájsť si alternatívu predovšetkým v zmene pitnom režime. Niekedy totiž ide iba o závislosť na chuti alkoholu a tá sa dá upraviť napríklad požívaním kvalitného a správne vychladeného nealkoholického piva.
Pijáci vína prestanú mať chuť na svoju obľúbenú značku, keď začnú ešte pred tým ako si dajú prvú dávku jesť ovocie, najmä jablká. Alkohol im k tomu jednoducho prestane „pasovať“. Predtým však môžu ešte urobiť „nultý“ krok tým, že si začnú riediť víno kvalitnou minerálkou – aj tá im postupne odoberie chuť piť čisté víno a zníži alkoholové riziko.
Takisto športovanie a udržiavanie si dobrej kondície uberá chuť na pitie najmä „tvrdého“. Vytrvalostné aktivity (beh, bicyklovanie, kolieskové korčule a pod.), ktoré spôsobujú vylučovanie „hormónov šťastia“ – endorfínov, potláčajú chuť konzumovať všetky typy tvrdého alkoholu.
SVIATKY PRINÁŠAJÚ AJ ČAS LEŇOŠENIA A ODDYCHU.
AKÝ JE ROZDIEL MEDZI LEŇOŠENÍM A ODDYCHOM, ODDYCHOM A PRÁCOU? ČO VLASTNE ODDYCH JE?
ZISTÍTE PO PREČÍTANÍ NASLEDUJÚCICH RIADKOV.
Čas oddychu by mal byť časom vyzrievania nových nápadov.
V opačnom prípade ide o bahapusté leňošenie.
Rozdiel medzi prácou a oddychom je v tom,
že v čase oddychu môžeme sledovať svoju vlastnú cestu a robiť vlastné rozhodnutia.
Počas oddychu patrí náš život len nám.
Oddych by mal byť časom na vymýšľanie nových myšlienok a nie časom vŕtania sa v starých ranách.
Tešíme sa na ďalšie stretnutia v budúcom roku s novými legislatívnymi zmenami.
PF 2011
Emailové noviny sú bezplatnou službou, ktorá je určená čitateľom (abonentom) vydavateľstva Poradca s.r.o., Žilina
- Tieto emailové noviny Vám boli doručené na základe Vašej žiadosti o zasielanie.
- V prípade, že ste si noviny osobne nevyžiadali(a), alebo si želáte ukončiť ich zasielanie na vašu adresu, zašlite prosím správu s predmetom NEPOSIELAŤ na adresu noviny@i-poradca.sk, následne budete vyradený(á) z databázy príjemcov emailových novín.
- Obsah novín je chránený autorskými právami. Zákazník je oprávnený používať príspevky novín len na vlastné účely, nesmú byť bez súhlasu vydavateľstva Poradca s.r.o. upravované, ani rozširované!
|
|